Vilka kostnader kan läggas på en räkning om du inte kan betala?

Topplista lån

Vilka kostnader kan läggas på en räkning om du inte kan betala?

Vad händer när du inte kan betala en räkning?

Att missa en räkning är något som de flesta av oss helst vill undvika. Men ibland händer det saker som gör att ekonomin inte går ihop och plötsligt står man där med en obetald faktura. Vad som händer då kan variera, men gemensamt är att det kan få kostsamma konsekvenser. Genom att vara medveten om dessa kan du bättre förstå varför det är viktigt att se över sina betalningsmöjligheter i tid.

Påminnelseavgift

Den första kostnaden som kan uppkomma när du missar en betalning är påminnelseavgift. Detta är den administrativa avgift som läggs på för att skicka en skriftlig påminnelse om den obetalda räkningen. Påminnelseavgiften brukar ofta ligga på mellan 50-60 kronor. Det kanske inte låter så mycket i sig, men om du har flera missade betalningar kan det snabbt bli en märkbar summa.

Inkassokostnader

Om du trots påminnelser fortfarande inte betalar, kan din skuld skickas vidare till ett inkassobolag. Denna process innebär ytterligare avgifter, så kallade inkassokostnader. Enligt svensk lag (SFS 1981:739) får inkassokostnaderna maximalt uppgå till 180 kronor för en enskild krav. Från detta läge kan kostnaderna snabbt eskalera, och det är här du verkligen vill undvika att hamna.

Dröjsmålsränta

Förutom påminnelseavgifter och inkassokostnader tillkommer ofta en dröjsmålsränta. Denna ränta börjar ticka från dagen efter fakturans förfallodag tills dess att skulden är betald. Dröjsmålsräntan sätts utifrån Riksbankens referensränta plus åtta procentenheter. Det innebär att räntan kan bli långt högre än den ränta du har på dina vanliga lån.

Kronofogden och ytterligare avgifter

Om skulden fortfarande inte betalas trots inkassokrav kan ärendet gå vidare till Kronofogden. Detta medför ytterligare kostnader, så kallade ansökningsavgifter, och kan i värsta fall leda till utmätning av dina tillgångar. Dessutom, om ärendet når Kronofogden, påverkar det din kreditvärdighet negativt. Att ha betalningsanmärkningar kan göra det svårare för dig att få lån eller hyra bostad i framtiden.

Sammanfattning

Att inte betala en räkning leder inte bara till påminnelseavgifter och inkassokostnader, utan även dröjsmålsränta och i värsta fall ansökningsavgifter från Kronofogden. Förutom dessa ekonomiska påföljder drabbas även din kreditvärdighet. För att undvika dessa tråkiga konsekvenser är det klokt att överväga alla dina betalningsmöjligheter i god tid. På vår sida kan du enkelt jämföra lån utan UC från olika långivare. Att ta ett lån kan vara ett sätt att få snabb ekonomisk hjälp om du hamnar i en situation där du inte kan betala dina räkningar. Vi samarbetar med pålitliga långivare som erbjuder bra lösningar för just dig. Besök vår sida och få en uppdaterad jämförelse av lån idag!

Nyheter